Tortilla lapok zöldséges raguval

Tortilla lapok zöldséges vagy gombás raguval

 

 

Hozzávalók:


- előre csomagolt 4 db tortilla lap (ha valaki érez magában spirituszt, süthet házilag is)
- 10 dkg reszelt sajt
- 1-2 evőkanálnyi liszt (bármilyen: búza, kókusz, rizs, mandula... stb.)
- 500ml főzőtejszín (lehet szója, kókusz vagy egyéb is)
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só, bors, (curry, kurkuma - ezeket a zöldségeshez használtam, a gombáshoz nem)
- kacsazsír (v. egyéb zsiradék)
- kb. 50dkg gomba v. 1 zacskó brokkoli, karfiol, répa zöldségkeverék (mirelit) - de lehet bármilyen kedvelt zöldség kombináció is, vagy amit éppen otthon találunk, teljesen egyéni :)
- aki gondolja meg lehet dobni egy kis pirított csirkemellel, vagy szalonnával

Elkészítés:

 

 

Gombás változat:
Zsíron megpirítom (aki húsosan szeretné a húst, vagy szalonnát, kolbászt, bármit) a hagymát, fokhagymát, végül az apróra vágott gombát. Sózom, borsozom. Ha az egész megpirult, megszórom a liszttel és kicsit pirítom. Felöntöm a tejszínnel és sűrűsödésig rotyogtatom.

Zöldséges változat:
Megpirítom a zsíron (
aki húsosan szeretné a húst, vagy szalonnát, kolbászt, bármit) a hagymát, fokhagymát. Hozzáadom a zöldségeket, kis pirítás után párolom. Hozzáadom a fűszereket: só, bors, curry, kurkuma. Ha puhák a zöldségek megszórom a liszttel, kicsit pirítom, majd jöhet a tejszín. Szintén sűrűsödésig főzöm.

 

A kész, sűrű ragut 1-1 tortilla lapon eloszlatjuk, megszórjuk sajttal és egy másik tortilla lappal betakarjuk. Először csak azt a lapot kenjük meg a raguval, amelyiket sütjük, mert addig a másik elázik. 180-200 °-on pár percig sütöm. Figyelni kell, mert ezek a vékony lapok hamar megsülnek. Akkor jó, ha szép halvány barnára pirult.

Tipp: hagyjuk hűlni kicsit, könnyebb szeletelni.

Várom a tapasztalatokat, saját változtatásokat. Örülök, ha megosztjátok velem!

Jó étvágyat, izgalmas főzőcskézést kívánok! :)