Sokhagymás leves

Sokhagymás krémleves

 

Hozzávalók:

- 1 nagy póréhagyma
- 1-2 fej vöröshagyma
- 1-2 fej lilahagyma
- ha van szezonja, egy csokor újhagyma
- sok gerezd fokhagyma (ha valaki nem szereti annyira a fokhagymát mint én, lehet kevesebbet is tenni bele)
- 1 kis pohár tejföl vagy kb. 2dl tejszín
- 1-2 teáskanálnyi dijoni mustár
- só, bors (esetleg zöldség vagy húsleves kocka)
- kacsazsír (vagy bármilyen más zsír, esetleg vaj)
- kb. 4-5 teáskanálnyi reszelt parmezán (ez csak egy kis extra dolog, nem kötelező)

Elkészítés:

Megpucoljuk a hagymákat és apróra vágjuk azokat. Először a hagymákat az általunk választott zsiradékon dinszteljük meg, majd később adjuk a dinsztelési folyamathoz a foghagymát is. Felöntjük kb 1/1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk (aki szeretne itt adhat hozzá egy zöldségleves vagy húsleves kockát) és hagyjuk egy 15-20p-et főni.
Amikor kellően összerottyant és megfőttek a hagymák, akkor botmixerrel összeturmixoljuk. Aki nem szereti a darabokat az teljesen simára, aki szereti ha darabos az csak úgy módjával. Kis tálba összekeverjük a telfölt/tejszínt a dijoni mustárral, majd kanalazunk hozzá a levesből. Simára keverjük, majd hozzá adjuk a lábosban lévő leveshez és még pár percig hagyjuk összeforrni. Aki szereti a parmezánt az szórhat a levesbe, egy kis extrának.

Ne féljetek variálni! Aki laktóz érzékeny, az tegyen bele laktózmentes tejfölt/tejszínt, vagy lehet kapni növényi eredetűeket is és akkor már ráadásképp paleo is lesz a dolog. Valamint, ha valaki a fűszerezésben tud hozzá tenni extrát ne habozzon kipróbálni. Szívesen várom a kipróbált variációkat is :) Örülök, ha megosszátok velem!

Egyelőre fotóim nincsenek a folyamatról. Ha lesz rá igény, akkor szívesen lefotózgatom majd az elkészítési folyamatot és feltöltöm.

 

Jó főzőcskézést, finom falatokat kívánok! :)