Édesburgonya püré

Édesburgonya püré

 

Hozzávalók:

- 1 nagy édesburgonya
- 2 db közepes méretű sárgarépa
- 1-2 szem kis-/közepes méretű burgonya --> ez igazából elhagyható, ha valaki pont diétázás miatt választja az édesburgonyát
- 1 fej vöröshagyma

- 4-5 gerezd fokhagyma (ha valaki nem szereti annyira a fokhagymát mint én, lehet kevesebbet is tenni bele)
- 1 kis pohár tejföl
- só, bors 
- kacsazsír (vagy bármilyen más zsír, esetleg vaj)
- kb. 4-5 teáskanálnyi reszelt parmezán (ez csak egy kis extra dolog, nem kötelező)

Elkészítés:

Megpucoljuk a répákat és a burgonyá(ka)t. Kis darabokra vágjuk azokat, majd egy lábasba feltesszük főni, sós vízben. Amíg ezek főnek, addig aprítsuk fel a hagymákat, és az általunk választott zsiradékon dinszteljük meg.
Amikor puhára főttek a répák és burgonyák, akkor kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Beleturmixoljuk a dinsztelt hagymákat és a tejfölt is, valamint akinek tetszik a reszelt parmezánt is. (Ha nem az előre reszelt parmezánt veszitek, akkor mehet bele több is a pár kiskanálnál.) Valamint ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Aki szeretne még lehet hozzá tenni a választott zsiradékból, hogy kicsit "selymesebb" legyen.

Ne féljetek variálni! Aki laktóz érzékeny, az tegyen bele laktózmentes tejfölt, vagy lehet kapni növényi eredetűeket is és akkor már ráadásképp paleo is lesz a dolog.

Egyelőre fotóim nincsenek a folyamatról. Ha lesz rá igény, akkor szívesen lefotózgatom majd az elkészítési folyamatot és feltöltöm.

 

Jó főzőcskézést, finom falatokat kívánok! :)